TürkAkım’ın İlk Hattı Tamamlandı

30 Nisan 2018

TürkAkım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı’nı oluşturan iki hattan ilkinin derin denizlerdeki inşaatı bugün tamamlanarak hat, Türkiye’nin Karadeniz kıyısına ulaştı.

Dünyanın en büyük inşaat gemisi olan ve TürkAkım’ın yapımını üstlenen Pioneering Spirit, bu süreçte açık denizde günlük ortalama 4,3 kilometre boru döşedi. Gemi, 2018 yılının Şubat ayında iki kez günlük 5,6 kilometrelik hız kaydederek rekor kırdı.

Proje, takvime uygun şekilde Rusya ve Türkiye kıyısında ve Karadeniz’de eş zamanlı olarak hayata geçiriliyor. Türkiye’nin Trakya kıyısında Kıyıköy beldesi yakınındaki alım terminalinin yapımı da sürüyor. Karadaki çalışmaların sonuçlandırılmasıyla beraber ilk hat tamamlanmış olacak.

Çalışma programı uyarınca, Pioneering Spirit gemisi ikinci hattın açık denizdeki yapımına 2018 yılının üçüncü çeyreğinde devam edecek.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller konuya ilişkin olarak, «TürkAkım Projesi başarıyla hayata geçiriliyor. Birinci hattın tamamlanmasıyla önemli bir eşik aşılmış bulunuyor. İnşaat tüm hızıyla sürüyor. Boru döşeme çalışmalarımızın başladığı 7 Mayıs 2017 tarihinden bu yana 1161 kilometre boru döşendi. Bu da doğalgaz boru hattımızın toplam uzunluğunun yüzde 62’sine karşılık geliyor. TürkAkım, Türkiye ve Avrupa’nın enerji güvenliğine tartışılmaz bir katkı yapacak» diye konuştu.

Editörler için notlar

TürkAkım, Karadeniz altında inşa edilerek Rusya’dan doğrudan Türkiye’ye ve devamında Türkiye’nin komşu ülkelerle olan sınırlarına uzanacak bir doğalgaz boru hattı projesidir. Boru hattı sistemini oluşturacak hatlardan ilkinin Türkiye’ye, ikincinin ise Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine doğalgaz tedarik etmesi öngörülmektedir. Her bir boru hat yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahiptir. Boru hattı sisteminin açık deniz kesiminin inşası South Stream Transport şirketi tarafından gerçekleştirilmektedir.

Basın Bürosu